Dåp eller ikke: Råd til foreldre som tviler

For Camilla Oulie Eskildsen er det et naturlig valg å døpe barna sine. Som prest møter hun både foreldre som er uenige og som er i tvil om de ønsker dåp. – Da er det viktig å oppsøke gode rådgivere, sier hun.

Foto: Sveinung Bråthen

– Det var veldig sterkt å bære barnet opp til døpefonten selv, forteller Camilla. Hun jobber som prest i MajorstuaPluss, en kirke for unge voksne i Oslo. Hun har døpt mange barn, men det var en spesiell opplevelse å døpe sine egne.

– Snakk sammen
Både hun og mannen er enige om at de ønsker å døpe barna sine, og at de ønsker å bære barna opp til døpefonten selv.

For dem var det å velge dåp nærmest en selvfølge, men slik er det ikke nødvendigvis for alle. Camilla opplever blant annet å treffe par hvor den ene forelderen er usikker.
– Ha respekt for hverandre, og lytt til hva den andre sier. Tro er ikke et område man nødvendigvis har ferdig artikulert, men det er viktig å tone seg inn på den andre selv om man ikke har ordene på plass, sier hun.

– Spør andre om råd
Hun råder foreldre som er i tvil til å søke råd der det er naturlig for dem.
– Snakk med andre som har døpt. Det er viktig å prøve og sette ord på det, slik at ingen går alene med tankene sine. Foreldre kan også gå på en gudstjeneste hvor det er dåp for å få en opplevelse av hvordan det er. I tillegg kan det være lurt å lese artikler om temaet, for eksempel på kirken.no.

Camilla minner om at kirken er tilgjengelig for samtale om både tro og tvil. 
– Ta gjerne kontakt med en prest og si det som det er. Fortell at dere er litt usikre, eller kanskje uenige. Dere kan også be om en dåpssamtale selv om dere ikke er sikre på om dere ønsker å døpe.

Den største gaven
Dersom den ene forelderen har et sterkt ønske om dåp, mens den andre ikke har det, mener hun at det er viktig å kunne være raus.

– Det er mange ting foreldre er uenige om. Jeg tenker at hvis det er veldig viktig for den andre parten, kan dette være en vakker ting å gi, sier Camilla, og legger til:
– Det er kanskje ikke et valg alle nødvendigvis blir helt sikre på, men foreldre kan velge å døpe selv om de er i tvil. En er velkommen til dåp uten å være sikker på alt eller enig i alt.

Da Camilla døpte sine egne barn, ble hun minnet på hvor stort det er å sette et nytt liv til verden.
– Det å få barn er ikke noe som bare skjer i min lille familie eller i et lokalsamfunn. Barnet blir en del av en større sammenheng, og det blir veldig synlig i dåpen. En dåp er markeringen av noe veldig stort. For meg handler det også om trygghet, og å kunne gi barnet en god start på livet. Det er noe av det største man kan gi.

Kontaktinformasjon for Nidelven menighet

Besøks-, leverings- og postadresse:

Nidelven menighet, Nordre Risvolltun 2, 7036 Trondheim 

 

Post kan også sendes til:

Nidelven menighet, Kirkelig fellesråd i Trondheim, Postboks 2300 Torgarden, 7004 Trondheim

Fakturaadresse:
Nidelven menighet, Kirkelig fellesråd i Trondheim, Postboks 2300 Torgarden, 7004 Trondheim

Org.nr. 976998081

Ønsker du å gi en gave til menigheten? Da kan du bruke kontonummer: 4213.20.94726. Merk gjerne med "gave". Tusen takk! 

 

Åpningstider:
Tirsdag-fredag 10-14

Felles sentralbord: Tlf. 994 36 000

E-post: post.nidelven@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"