‒ Salmesang fra ulike tradisjoner, feiende musikk og flotte kor med medvirkning gjennom gudstjenesten fra hele det globale fellesskapet, gjorde det til en opplevelse jeg vil ha med meg resten av livet. Prekenen til tidligere biskop Zephanias Kameeta var sterk og aktuell. Han utfordret kirken til stadig å være i reformasjon. Gudstjenesten bekreftet at den lutherske kirkefamilien er global og økumenisk, plantet i ulike kulturer og med ulik historie. Å være luthersk har sitt tyngdepunkt i at vi er frigjort av Guds nåde, oppsummerer preses for biskopene i Den norske kirke.
Lys i hele tunellen
Biskop Kameeta er nå utviklingsminister i regjeringen i Namibia. I prekenen sa han også dette:
‒ Vi er mennesker av håpet. Vi tjener en Gud som ikke står stille, men som stadig er i bevegelse. Hat og vold, grådighet, ekstremisme og kløften mellom rike og fattige får aldri det siste ordet. Vi er mennesker av håpet. Når vi går med Gud, ser vi ikke bare lyset i enden av tunellen, men vi ser det i hele tunellen! Vi er kalt til å dele dette lyset med alle mennesker i verden. Vi er mennesker av håpet, sa biskopen.
Fire timers gudstjeneste
Presidenten i Republikken Namibia, Hage G. Geingob, var til stede på Sam Nujoma-stadion sammen med andre lutheranere fra nærmere hundre land, samt mange økumeniske gjester. Stadion ligger i en bydel nord i Windhoek som var en svart township før frigjøringen i 1990.
Gudstjenesten varte i nesten fire timer. Deretter var det lunsjbokser til alle, etterfulgt av halvannen time med namibisk sang, musikk og dans. Det ble en 500-årsfeiring som det aldri kunne vært holdt maken til i Sentral-Europa ‒ og det gjenspeiler lutherdommens vandring fra Wittenberg til jordens ender.
Guds frigjørende nåde
Flere delegater fra Norge har vært på generalforsamlingen og fått en stor opplevelse.
- På generalforsamlingen i LVF har jeg særlig vært opptatt av hvordan evangeliet om Guds frigjørende nåde danner en basis for frigjørende krefter i møte med alle strukturer som truer menneskeverdet, sier Kjetil Drangsholt, medlem av Mellomkirkelig råd.
- Det har vært fint å få drøfte felles utfordringer og gleder med mange av delegatene som arbeider med teologisk utdanning i sine kirker. Jeg har fått mange nye kontakter i tillegg til hyggelig gjensyn med dem vi samarbeider med allerede. Men det var hovedforedraget til Denis Mukwege fra Kongo som har gjort sterkest inntrykk på meg. Han driver sykehus for og oppfølging av kvinner, unge jenter og barn som utsettes for seksualisert vold i krigsområdene i Kongo, sier Vidar Leif Haanes, rektor ved Det teologiske Menighetsfakultetet og medlem av Teologisk nemnd.
- Det har vært spennende og lærerikt. På Youth pre-assembly har vi fått møte mange hyggelige og engasjerte ungdommer fra hele verden. Vi har fått høre om mange ulike måter å jobbe på, både med og for ungdommer. Jeg har fått lære bort samisk dans og fått synliggjøre samisk kultur. Det har vært utrolig gøy, sier May Bente Jönsson, medlem av Samisk kirkeråd.