‒ Bare det å få se det store Kristus-bildet til Henrik Sørensen på nært hold, er verd turen til Drammens museum, sier biskop Per Arne Dahl. Han uttrykker stor fascinasjon for bildet av den unge Kristus som kommer oss i møte med åpne armer.
Biskop Per Arne Dahl forteller om sin fascinasjon av Henrik Sørensens Kristus-bilde.
Bildet er malt i seks paneler og er nesten fem meter høyt. Det er den siste versjonen av dette motivet som Henrik Sørensen malte. Da han døde i 1962 stod det i atelieret hans i vestre tårn i Oslo rådhus. Det var ment som en altertavle, men har aldri fått plass i noen kirke. Viser det oppstandelsen? Viser det forklarelsen? Viser det Jesu gjenkomst? Kanskje viser det alt på en gang, men i alle fall lyser nåden ut av bildet.
Et annet maleri som fanger oppmerksomheten er «La de små barna komme til meg» av Lucas Chranac d.e. Han var en nær venn av Luther og reformasjonens viktigste bildekunstner. Bildet er utlånt fra Larvik kirke, og det er det eneste Chranac-bildet som fins i en norsk kirke.
To bispedømmer
Det er Agder og Telemark og Tunsberg bispedømmer som står bak utstillingen, i samarbeid med museet. Kurator for utstillingen er kunsthistorikeren Ingvild Pharo. Hun forteller at utstillingen viser hvordan kirkekunsten har utviklet seg i ulike perioder etter reformasjonen. De eldste gjenstandene er fra middelalderen, og representerer kunsten som i stor grad ble ødelagt etter reformasjonen. Heldigvis var det noe som overlevde.
En katekismetavle fra slutten av 1500-tallet bærer vitnesbyrd om diskusjonen på denne tida om hvorvidt bilder burde ha plass i kirkene. Katekismetavlen fra Snarum kirke på Modum er et flott kunstverk, men den har bare tekst, ingen figurer. Den fylte oppgaven som et tidlig luthersk trosopplæringstiltak.
Utstillingen kan ellers by på skulpturer, kirketekstiler, oppbyggelsesbøker og salmebøker. Det er kirkekunst i mange former som stilles ut i Drammen.
Lekker bok
Det er utgitt en lekker kunstbok til utstillingen, med helsides fargefotografier av de fleste gjenstandene og gode beskrivelser av hver av dem. Ingvild Pharo har skrevet hovedartikkelen om kunst og kirke i 500 år. Kunsthistoriker Tove Frøvoll Thoresen har skrevet om kirketekstiler og prost Terje Fonk om maleren Lucas Cranach og hans betydning for reformasjonen.
Ingvild Pharo er kurator for utstillingen. Her er hun foran katekismetavlen fra Snarum kirke.