Du og jeg er forelder, familiemedlem, samfunnsborger, frivillig engasjert, velger, forbruker og mye mer. Sammen utgjør vi våre fellesskap. Det gjelder selvfølgelig også i miljøspørsmål.
Allerede Kirkemøtet 2001, som behandlet oppfølgingen av saken «Forbruk og rettferd» fra 1996, tematiserte denne sammenhengen. Den innleder sitt vedtak med følgende avsnitt:
I dag er sammenhengen mellom rettferdighet, fred og vern om skaperverket mer aktuell og synlig enn noen gang tidligere. For den globale kirke er ”Forbruk og rettferd” et anliggende som handler om liv og død. Dypest sett er måten vi forholder oss til disse spørsmålene på, også i vår hverdag, med på å synliggjøre om vi tjener Gud eller mammon.
Vi er som enkeltmennesker og kirke fanget i et system vi ikke ser noen enkel utvei fra, og vi erkjenner at det ikke er lett å finne former for handling som fører til at vi får et mer rettferdig og bærekraftig samfunn. Men vi må forsøke å holde fast i overbevisningen om at vi kan fremme endringer, både i eget liv og i samfunnet. Derfor kaller vi på ny hele vår kirke til oppbrudd preget av engasjement, oppfinnsomhet, håp og trass - et oppbrudd fra forbrukersamfunnets bånd, og til det gode liv i etterfølgelse av Jesus Kristus.
Kirkemøtet 2012 behandlet en midtveisrapport av arbeidet med prosjektet Skaperverk og bærekraft, og henvendte seg i vedtaket også til enkeltmennesker:
Kirkemøtet utfordrer oss som enkeltmennesker til å øve oss på en jordvendt kristen praksis, og bevisstgjøre oss på mulighetene i våre egne liv, både som samfunnsborgere, forbrukere og medmennesker. Kirkemøtet har drøftet en skisse til «Øvelse på jordvendt kristen praksis», og ber Kirkerådet å bearbeide dette videre og sende dette ut til menighetene med oppfordring om å bruke dette på tjenlige måter.
Et annet flott eksempel til inspirasjon er "ti grønne bud" som en frivillig ildsjel og diakonen i Ski menighet har utarbeidet sommeren 2020.
Kirkens og menighetens fellesskap bør både utfordre og utruste oss til dette. Også dette har kirken hvis mulig gjort i samarbeid med andre.
Miljøheimevernet og Grønn Hverdag
Høsten 1990 bevilget regjeringen 2 millioner kroner til opprettelsen av et "miljøheimevern", som skulle mobilisere forbrukere og folkelige organisasjoner til felles handling. Ideen ble lansert av Naturvernforbundet samme år. Store organisasjoner, inklusive Den norske kirke, ble med, og i sin levetid knyttet nettverket til seg hundretusenvis av individuelle deltagere. Vinteren 2014 ble Grønn Hverdag, som det etter hvert ble hetende, slått konkurs, men mange av prosjektene vil videreføres av Naturvernforbundet og Fremtiden i våre hender.