I februar i år offentliggjorde Bispemøtet sin uttalelse «Guds skaperverk – vårt hjem», et hefte som inviterer til refleksjon og samtale om vår tids klima- og miljøkrise. Undertittelen er Tro, håp og handling. Et budskap om vårt kristne kall i møte med klimakrisen.
Både samtaleheftet fra biskopene og det materiellet som Håpets katedral har utviklet for menighetene inneholder ideer og ressurser som menighetene kan bruke for å lage sine egne arrangementer til Skaperverkets dag eller andre miljøtiltak i sine lokalmiljøer.
Båret av visjonen om å forvandle vondt til godt gjennom samarbeid, har dette flerreligiøse kunstprosjektet i tre og plast som startet i 2018 i regi av Borg bispedømme blitt et synlig tegn: Her har mennesker kommet sammen, på tvers av alder, yrke, livssyn. Håpet har vokst seg sterkt samtidig som katedralen har blitt mer og mer fysisk. Først ble det bygget en pram på 20 tonn av tre og røtter, tuftet på gammel håndverkstradisjon. Deretter ble trær felt med øks og sag, og fraktet fram med hest. 8 av disse majestetiske trærne danner søylene i katedralen som er bygget etter inspirasjon av stavkirkene. Taket er kledd med plast plukket opp fra strendene. Over 1000 fiskekasser er vasket, granulert og støpt og forvandlet til nye takplater i 50 forskjellige farger. Alt er gjort på dugnad, tilsammen over 9.000 timer er lagt ned. Pram- og katedralbygging er blitt til brobygging, og et synlig eksempel i tråd med FNs bærekraftsmål, som Norge har forpliktet seg på, og som kirken også bidrar til. Håpets katedral er et symbol på at det nytter å gjøre noe – at handling gir håp!
Å feire Skaperverkets dag er en ypperlig anledning til å ta dette engasjementet inn i gudstjenesten.
Hvordan markerer man skaperverkets dag?
Skaperverkets dag kan markeres på mange måter. Den kan markeres helt enkelt, ved å ta inn for eksempel noen av bønnene som du finner her på denne siden i en gudstjenestene eller ved å gjennomføre andre typer arrangement. Ved markering av skaperverkets dag i en gudstjeneste, er det naturlig å tenke at offergaven kan gå til for eksempel Håpets Katedral, Kirkens Nødhjelp eller til et av de grønne misjonsprosjektene til SMM (Samarbeid menighet misjon).
Det er ikke satt et fast tidspunkt for markering av skaperverkets dag, men mange velger å ha markere skaperverkets dag i forbindelse med verdens miljødag 5. juni eller i kombinasjon med høsttakkefest. Den 1. september til 4. oktober markeres Season of Creation i ulike kirkesamfunn verden over. Denne perioden er det et tydelig fokus på kirkens ansvar for vern om skaperverket. Dette kan også være en fin anledning for å markere Skaperverkets dag.
En videreføring av fokus fra i fjor
I 2020 gikk TV-aksjonen til WWF og deres arbeid med å bekjempe plastforsøplingen av havet, som utgjør en stor trussel mot dyrelivet, men også oss mennesker. Den norske kirke oppfordret sine menigheter å bruke Skaperverkets dag som en anledning til å løfte problematikken med plast i havet.
Ressurser
Å videreføre dette i 2021 med å ha fokus på Håpets katedral og Bispemøtes samtalehefte er en mulighet for menigheter i hele Norge til å lage sine egne arrangementer. Under finner du bønner og annen inspirasjon til hvordan dette kan gjøres, samt andre konkrete tips og ressurser til hvordan du kan markere skaperverkets dag. Blant annet har Elisabet Breen laget et dokument med byggesteiner for grønn liturgi pr mai 2021.
Lykke til med markeringen av skaperverkets dag i din menighet! La oss dele tro – troen på Gud og på at vi kan forandre verden!