Å ha tilstrekkelig mat er et av de aller mest grunnleggende behov for alle mennesker. Derfor er spørsmål om dyrking av mat, samt bearbeiding, distribusjon, handel, transport (ofte kalt matsystemer), og andre spørsmål relatert til landbruk blant de aller viktigste temaområdene når det gjelder menneskers avhengighet og påvirkning av jordas økosystemer.
Klimaendringer påvirker matproduksjonen, og matproduksjonen påvirker klimautslipp.
Ifølge en FN-rapport fra 2019 sto i perioden 2007-2016 jordbruk, skogbruk og annen arealbruk for rundt 23% av menneskeskapte klimagassutslipp.
En temaside på www.gronnkirke.no om matsystemer og jordbruk belyser noe av dette omfattende og komplekse område. Her er det også en omtale av og lenke til en omfattende rapport fra EAT/ Lancet- kommisjonen. De oppsummerer sit budskap i en kort animasjonsvideo.
Ungdommens kirkemøte behandlet dette tema i 2014 under tittel «Vårt daglige brød». Se sak o6/14.
For oss i Norge er mat den tredje største utslippskilden, og animalske produkter er hovedkilden til utslippene. Klimautslipp fra grønnsaker er jevnt over lavere, særlig hvis de er lokalt produsert og ikke transport over lange avstander. Anja Bakker Riise skriver i boka Mitt klimaregnskap at man kommer langt med et enkelt råd:
Spis norsk, spis i sesong og spis opp!
I slutten av sitt kapittel om mat gir hun konkrete tips for et kosthold med mindre klimapåvirkning:
- Et gjennomsnittlig måltid bør ha et avtrykk på under 0,5 kilo CO2.
- Spis mer grønt! Gjerne kjøpt direkte fra bonden, f.eks. gjennom en REKO-ring
- Spis litt fisk! Følg WWFs sjømatguide.
- Spis kjøtt til fest. Kanskje kan du kjøpe direkte fra en liten produsent av sau, geit eller høne.
- Spis opp!
- Velg økologisk!
- Lag flere måltider fra bunnen!
Vi bør også være særlig oppmerksomme på å bidra til mindre matsvinn:
Anslag tyder på at en tredjedel av all maten i verden som produseres, ender i søpla. Hvert år kastes det i Norge som kunne mette 850 000 mennesker.
Det er brukt masse arbeidskraft, penger, fôr, sprøytemidler, gjødsel, ferskvann og drivstoff i produksjonen, bare for å have i søpla. Her gjør man nå mye i alle ledd langs verdikjeden. Da er det veldig viktig at vi som sluttbruker er med på dette.
Du kan lese mer om bærekraftig mat her.
Tilbake til startsiden Forandringsagenter.