Det ligger i sakens natur at en gruppe som samler seg frivillig til en slik Jesusdojo har mange muligheter for tilpasninger som passer best for deltakerne. Men vi tror det er lurt...
-
at gruppens medlemmer er motivert og prioriterer/ forplikter seg til å delta på samlingene
-
at hver gruppe har en (eller to) tydelig(e) leder(e), selv om alle ha lik rett til og ansvar for å bidra
-
at man følger en relativ fast struktur for hver samling:
- Felles åpning: Mantra og veksellesning 10 min
- Innledning/ input til tema 30 min
- Samtale om innledning og lese-oppgave 50 min
- Pause 10 min
- Utveksling om praksis-erfaringer i grupper 40 min
- Felles avslutning: Bønn og utsendelse 10 min
Mellom samlingene:
Tema og leselekse: Deltakere leser mellom samlingene noen relevante tekster, som man på samlingene kan snakke om. Innhold i samlingene er sortert rundt Stiftelsen Korsveis fire veivisere: Søke Jesus Kristus, bygge fellesskap, leve enklere og fremme rettferdferdighet.
Vi har tilordnet til hver samling temaer som er sentral i forhold til klima, miljø og rettferdighet, inspirert av Framtiden i våre hender og Ducky: Mat, forbruk, reiser/ transport, osv.
Felles praksis: Gruppa blir enig om noe som skal være deres felles praksis i dojo-perioden. Det kan være en fastedag i løpet av uken, en fast daglig bønn, eller for eksempel å registrere med hjelp av Duckys app og nettsider egen atferd og egne forbruksvaner når det gjelder mat, innkjøp, reise og transport.
Individuelle eksperimenter: Hver deltaker velger sine egne eksperimenter for dojo-perioden. Eksempler kan være veldig ulike, større eller mindre tiltak og handlinger, og er avhengig av den enkelte deltakerens valg og situasjon. Det kan for eksempel være:
å spise vegetar, snakke med et dyr, klemme et tre, gi penger, være ute i naturen, digital faste, kjøpestopp for klær, registrere forbruksvaner og klimautslipp for en periode, praktisere faste tider for bønn og stillhet.
Boktips: Stian Kilde Aarebrot (med flere) har skrevet mye om Jesusdojo i boken Veiarbeid. Å følge Jesus- et eksperiment om gangen (Luther forlag).
Tilbake til startsiden Forandringsagenter.