Solen er en gratis, miljø- og klimavennlig energikilde som kan høstes og benyttes lokalt. Den har potensiale til å bli den viktigste fornybare energikilden i fremtiden.
I 2014 var det i overkant av 2000 kirker med takmonterte solcellepaneler på verdensbasis, og både Tyskland og England har mange års erfaring og hver for seg mer enn 100 kirkebygg med solcellepanel på sine tak. I Norge er dette relativ nytt, og det finnes hittil bare to kirker, Strand kirke i Rogaland/ Stavanger bispedømme og Sarpsborg kirke i Borg bispedømme, som har et slikt anlegg.
Siden kirkens egen klimamelding viser at oppvarming og energibruk av landets kirkebygg utgjør den største delen av kirkens klimagassutslipp, kan bruk av solceller på landets kirketak opplagt synes å være et godt tiltak. Men kirkebyggene, samt deres interiør og omgivelser er en viktig del av kulturarven i Norge. Kirkene forteller om tusen års kulturhistorie gjennom arkitektur, kunsthistorie og håndverk, og kirkebygget er ofte et sentralt signalbygg og identitetsmarkør for et lokalsamfunn. Derfor må mange hensyn gjennomtenkes og veies opp mot hverandre. Og det finnes muligens andre tiltak som er vel så effektiv.
Derfor tok Kirkens Arbeidsgiver- og interesseorganisasjon KA initiativ til et samarbeid med Riksantikvaren og Kirkerådet om utarbeidelse av en felles veileder som vurderingshjelp for bruk av solcelleinstallasjoner på kirkebygg og i deres nære omgivelser.
Arbeidsgruppen skulle gjøre seg kjent med erfaringer fra bruk av solceller ved Strand kirke og Sarpsborg kirke i Norge, og orientere seg om bruk av solceller i andre europeiske land. Bruk på henholdsvis fredete, listeførte og andre kirkebygg skulle vurderes særskilt.
Av forskjellige grunner måtte arbeidet settes på vent. Men det skal tas opp igjen i 2023.