Forum for utvikling og miljø
Eksempel for et slikt nettverk er Forum for utvikling og miljø (ForUM) som består av rundt 50 norske organisasjoner, og er et religiøst og partipolitisk uavhengig nettverk som vil jobbe for en demokratisk og fredelig verden, basert på rettferdig fordeling, solidaritet, menneskerettigheter og økologisk bæreevne.
Til sammen representerer Forums medlemsorganisasjoner et stort og kunnskapsrikt mangfold, med en stor del av Norges befolkning som medlemmer, som ønsker å stå sammen for å fremme en rettferdig og bærekraftig utvikling i verden. Arbeid med FNs bærekraftsmål er sentral i Forum.
Fairtrade
Fairtrade er verdens mest kjente og anerkjente sertifisering og merkeordning for rettferdig handel. Fairtrade legger til rette for en tettere kontakt mellom råvareproduserende bønder og arbeidere, kommersielle aktører som kjøper og selger råvarene, og forbrukere som kjøper det ferdige produktet. Gjennom krav til høyere råvarebetaling, tryggere arbeidsforhold og beskyttelse av miljøet, bidrar produksjon og handel etter Fairtrade-standardene til et mer bærekraftig jordbruk og bedre liv for bønder og arbeidere i Afrika, Asia og Latin-Amerika.
Fairtrade Norge ble stiftet i 1997. Den norske kirke og Kirkens Nødhjelp var med blant stifterne. Det første produktet som ble lansert i Norge var kaffe. I dag finnes det blant annet kaffe, te, bananer, roser, appelsinjuice, sjokolade, vin, sukker, iskrem og bomullstekstiler med Fairtrade-merket i norske butikker. Promotering av Fairtradevarer og deltakelse i lokale Fairtrade-initiativer har vært viktige handlingsvalg for grønne menigheter.
Klimapilegrim
Klimaendringene truer skaperverket og rammer de fattige i verden hardest. Det er urettferdig. Derfor vil folkebevegelsen Klimapilegrim invitere til refleksjon over menneskers relasjon til skaperverket, til Gud og til hverandre. Sammen kan vi ta et skritt i retning en mer bærekraftig verden. Klimapilegrim er en nasjonal, tverrkirkelig folkebevegelse for klimarettferdighet, hvor man kan gå, padle, sykle eller løpe for en rettferdig norsk klimapolitikk og en mer bærekraftig verden. Overskriften for klimapilegrim er be, vandre, handle. Når man deltar på klimapilegrimsvandringer, gir man sin stemme for et mer bærekraftig og miljøvennlig samfunn med føttene.
Klimavalgalliansen
Klimavalgalliansen ble opprinnelig dannet som en kampanje (Klimavalg 2013) i forkant av stortingsvalget 2013, og over 100 organisasjoner, derav over 30 kirkesamfunn/ kirkelige organisasjoner, sto bak.
Klimaendringer og tap av biologisk mangfold er noen av de største utfordringer menneskeheten i dag står overfor. De er sentrale tema i både FNs klimaavtale i Paris og FNs 17 bærekraftsmål frem mot 2030. De fleste politiske partier i Norge støtter opp om disse målene, men ambisjonsnivået og de konkrete tiltakene som utformes og gjennomføres for å nå målene spriker: Hva monner? Hvem skal betale for nødvendige endringer? Politikere trenger massiv ryggdekning av befolkningen for å gjennomføre djerve tiltak som står i forhold til utfordringene.
Gjennom Klimavalgalliansen, en partipolitisk uavhengig allianse av over 60 organisasjoner vil kirken bidra til å få klima høyere opp på den politiske dagsorden. Alliansen krever:
- Kutt norske utslipp i tråd med Paris-avtalens målsettinger og klimapanelets anbefalinger
- Vis solidaritet og klimarettferdighet
- Skap rettferdig omstilling – 100.000 nye klimajobber nå
- Brems norsk oljeutvinning
- La folket bli en del av løsningen
- Invester i klimaløsningene
Broen til framtiden
Som knoppskyting, og et barn av samarbeidet i Klimavalgalliansen har fagbevegelsen, miljøbevegelsen og kirken under tittelen Broen til framiden dannet en allianse bak et helt konkret krav: en politisk styrt omstilling som skaper 100 000 klimajobber – og gir rom for å bremse oljeutvinninga. Det arrangeres årlig en stor konferanse til dette tema i Oslo kongressenter, og det utgis publikasjoner.
Håpets katedral
Håpets katedral har som mål å mobilisere mot ødeleggelse av havet. Dette visualiseres ved å bygge og drifte Håpets katedral, et interreligiøst kunstprosjekt i tre og plast. Håpets Katedral er også et prosjekt som handler om å forvandle vondt til godt og vise at det skapes håp når vi samarbeider. Prosjektet er åpent for alle religioner, og et møtested mellom mennesker på tvers av alder, nasjonalitet og tro. Havet binder oss mennesker sammen. Det skal denne katedralen også gjøre.