Tro og bekjennelse. Et fordypningsemne i dogmatikk og samtidsteologi

Det teologiske fakultet, UiO lyser ut: Tro og bekjennelse. Et fordypende kurs i dogmatikk og samtidsteologi (20 stp) Vår/Høst 2021

I dag er det viktigere enn noensinne å skille tydelig mellom tro som Guds gave (fides qua) og bekjennelsen som den menneskelige sammenfatning av troens innhold og betydning (fides quae). Det har skjedd store endringer i tilnærmingen til teologiske spørsmål de siste 20 årene, som åpner for en mer dynamisk forståelse av dette forholdet. Distinksjonen mellom troens gave og bekjennelsen blir derfor en fruktbar innfallsvinkel til aktuelle teologiske og praktiske utfordringer, slik den også er analysert i bøker utgitt av Jeanrond og Mjaaland omkring kjærlighet, tro og håp. 

Å reflektere over troens betydning er altså en viktig oppgave for prester og fagteologer, men er ikke det samme som å tro og la troen utvikle seg. Som relasjon mellom Gud og mennesker vil troen uttrykke seg gjennom respons, handling, utvikling, bønn og kontemplasjon. Dermed flyter den ut av Guds kjærlighetspraksis, slik Gud åpenbarer seg i skapelsen, i Jesu Kristi liv, forkynnelse, virke, død og oppstandelse og i Guds fortsatte nærvær i Den hellige ånd, både i våre liv og i den verden vi er en del av. Som en del av denne guddommelige dynamis innbys vi både til å utvikle og gestalte vår menneskelige tros- og kjærlighetspraksis på ulike måter. Den teologiske refleksjonen tjener denne praksisen i kirken, samfunnet og kulturen.

Hva lærer du?
Du vil kunne drøfte samtidsteologiske anliggender ut fra faglig fordypende refleksjon i dogmatiske temaer, for eksempel: 

- Kristologi og soteriologi: Hvordan tolker vi Guds åpenbaring og kall i Jesus Kristus i dag? Hvilken relasjon fins mellom troen på Jesus Kristus og håp? Hvordan skiller håpet og det radikale håpet seg fra ulike menneskelige forventninger og optimisme? 

- Ekklesiologi: Hva kjennetegner kirkens liv og praksis i vår tid – er det bekjennelser eller dynamisk tro, eller økonomi og andre aktiviteter som står i sentrum?

- Liturgi: På hvilken måte tjener gudstjenesten troen og troens utvikling? Hvordan skal kirken bedre kunne forvalte sakramentene i dag? Hvordan kan Den norske kirke bedre lykkes med forkynnelse og gudstjenester?

- Spiritualitet: Hvordan formes og utvikles gudsrelasjon, fellesskap og teologisk tenkning av bønn og kontemplasjon?

- Fornyelse: Dynamikken mellom kjærlighet, håp og tro står i sentrum for det kristne livet og dets nødvendige transformasjon.

I arbeid med egen oppgave vil studentene ha mulighet til å fordype seg i et eller flere av disse temaene med bakgrunn i deres egne faglige forutsetninger.

Om emnet:

Fullstendig emneside på  www.tf.uio.no/studier/evu/kurs/2020/tro-og-bekjennelse/

Kurset inngår som et valgemne med 20 studiepoeng i erfaringsbasert master i praktisk teologi, men kan også tas som et enkeltemne. Opptakskrav for emnet er følgelig å være tildelt bachelorgrad i teologi eller tilsvarende samt at mTro oan innehar relevant praksis fra kirkelig tjeneste, først og fremst prestetjeneste. 

Undervisning
Kurset vil ha tre samlinger. Et oppstartsseminar over 2-3 dager på Det teologiske fakultet, UiO (uke 10, 8. – 12. mars). Deretter en ekskursjon til Strasbourg og Heidelberg over 4-5 dager i første halvdel av mai 2021 (uke 18, 3.-7. mai) og til sist en 2-3 dagers samling med framlegg av oppgaver enten på TF eller på Gran (uke 42, 18. – 22. oktober).

Strasbourg er valgt som læringsarena av flere årsaker. Johann Wolfgang von Goethe-Stiftung driver Schloss Klingenthal der vi vil søke om rimelig overnatting og konferansegjennomføring. Instituttet for økumeniske forskning (strasbourginstitute.org) har blant annet nylig publisert en studie om «den lutherske identiteten» og møte med samtidsutfordringer. Universitetet i Strasbourg har også oppegående teologiske fakulteter, både protestantisk og katolsk, og vi vil invitere noen av Europas beste foredragsholdere fra Tyskland, Frankrike og Sveits. En dag settes av til en reise til Heidelberg (en drøy time unna) der vi har et tett samarbeid med institutt for systematisk teologi.

Arbeidskrav

  • • 80% deltagelse på samlinger
  • • Forberedende refleksjonsnotat (1200 ord) til første samling
  • • Problemstilling til faglig essay (4-600 ord) til ekskursjon
  • • Essayutkast til siste samling

Vurdering

Veiledet oppgave: Et faglig essay på 4-5000 ord leveres etter fastsatt frist i desember 2021

Pensum

Bokreferanser til pensumliste (suppleres til 1600-1800 sider pensum):

  • • Werner Jeanrond, A Theology of Love, London/New York: T&T Clark, 2010 (foreligger også i svensk og dansk oversettelse under tittelen Kärlekens/Kærlighedens teologi).
  • • Marius Timman Mjaaland, Systematisk teologi, Oslo: Verbum Akademisk, 2017. 
  • • Werner Jeanrond, Reasons to Hope, London/New York: T&T Clark, 2020 (foreligger også i svensk oversettelse under tittelen Hoppets dynamik).

Økonomi og påmelding

Det er ingen kursavgift for undervisningen på kurset. Derimot forskutterer vi alle utgifter forbundet med å tilby kurset tilrettelagt med lunsj på samlingene og kost og losji på ekskursjonen til Strasbourg og Gran. Disse utgiftene beregnes til kr 20.000. Reise til samlingene i Norge og utreiseflyplass, semesteravgift og litteratur dekkes av kursdeltager.

Søknad

Alle søker opptak hos TF innen 1. november 2020 på nettskjema: https://nettskjema.no/a/154596 

Prester ansatt i bispedømmene skal i forkant søke støtte til EVU-kurs hos sin arbeidsgiver innen 15. september 2020. Les mer om rutiner for søknad og støtte til arbeidsgiver her.

Kontakt

For faglige spørsmål kontakt Werner Jeanrond w.g.jeanrond@teologi.uio.no  eller
Marius Mjaaland m.t.mjaaland@teologi.uio.no
For administrative spørsmål kontakt Brynjulv Norheim, brynjulv.norheim@teologi.uio.no 

 

Kontaktinformasjon for Bispemøtet

Besøksadresse:
Kirkens Hus, Rådhusgata 1-3, Oslo

Åpningstider resepsjon:
Mandag-fredag
kl. 08.30-15.30 (15.00)

Postadresse:
Bispemøtet
Postboks 799 Sentrum
0106 Oslo

E-post: bispemotet@kirken.no
Tlf: 23 08 12 00

Telefontider:
Mandag-fredag
kl. 09.00-15.00

Ansvarlig redaktør
Emil Tan Engeset

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"