Hvordan arbeider den norske kirke best med trosutøvelsen i sykehjem? Om lag 100 000 nordmenn har en demenssykdom i dag og tilfellene er økende i takt med at vi nordmenn blir eldre. Olavsstipendet som deles ut av Bispemøtet i Den norske kirke, går til kompetanseheving og forskning på et samfunnsaktuelt tema.
– Prester, diakoner og andre kirkelige medarbeidere møter hele tiden mennesker med ulike sykdommer, også demens. Det er i dag mye god forståelse for hva dette handler om. Samtidig trenger kirka å øke sin kompetanse på tilretteleggelse av trosutøvelse for mennesker med demens, og derfor er vi glad for neste års Olavstipend-prosjekt, sier preses Olav Fykse Tveit.
Preses Olav Fykse Tveit overrakte Anna Dalaker stipendet.
Verdsatt
Anna Dalaker har arbeidet som prest på Tasta sykehjem i Stavanger i ti år:
– Det som kjennetegner tro hos dem som har demenssykdom, er at de søker tryggheten i ritualer og i den personlige kontakten. Barndommen trer tydelig fram hos personer med demens, og i den generasjonen som er eldst nå, var det mange som bad aftenbønn og gikk i søndagskole. I tillegg lærte de salmer, fadervår og mye bibelhistorie på skolen.
– Det er ingen steder jeg har blitt så verdsatt som prest som i sykehjemmet! Jeg håper med denne forskningen å styrke mulighet for trosutøvelse for personer med demens. Mange trenger bare hjelp til å huske en bønn eller en salme. Vi har et opplegg med lysandakter som er vi får god tilbakemelding på, også blant personalet. De sier at når vi har hatt lysandakter sammen, opplever de at det blir en ro i avdelingen, sier Dalaker.
– Alle mennesker har rett til å utøve sin tro, og når sykdom rammer skal Den norske kirke kunne tilby tilrettelagt trospraksis ved å dele evangeliet, invitere til bønn og sang og nattverdfellesskap.