- Vi er klare

Gjennom ett og et halvt år har det pågått hektiske og iherdige forberedelser i Kirkerådet og bispedømmerådene fram mot et tydelig skille mellom stat og kirke 1. januar 2017.

Fra årsskiftet er ikke lenger Kirkerådet og bispedømmerådene statlige forvaltningsorganer og må klare seg på egenhånd - uten å nyte godt av statlige administrative ordninger.

På arbeidsgiversiden har Kirkemøtet vedtatt nødvendig regelverk som staten tidligere besluttet. Innmelding i KA som arbeidsgiverorganisasjon, og forhandling av ny Hovedavtale og Hovedtariffavtale er gjennomført. Også de mest sentrale lokale særavtalene er på plass. Nye arbeidsgiverfunksjoner som medbestemmelsesorgan, AMU, Arbeidsgiverutvalg, ny HR-seksjon med nye funksjoner er etablert, osv.

- Vi er klare til å gjennomføre virksomhetsoverdragelse av 1.600 medarbeidere i januar, sier Jan Rune Fagermoen, direktør i Kirkerådets administrasjonsavdeling.

På økonomisiden har Kirkerådet arbeidet overfor regjering og Storting for at bevilgningen til Den norske kirke skulle bli tilstrekkelig for å sikre driften og håndtere risiko ved virksomhetsoverdragelsen. I samarbeid med bispedømmerådene har man kommet fram til en fordeling av økonomiske midler. Kirkerådet vedtok på sitt desembermøte fordelingen av over 2 milliarder kroner.

Det har også vært arbeidet med en stor IKT- og tjenestekjøpsleveranse for å etablere gode systemer for regnskap, lønn og personalfunksjoner utenfor de statlige systemene som har vært i bruk til nå. Revisortjenester, banktjenester og forsikringer er etablert.

- Nå er forberedelsene over, og vi kan «go-live» med egen økonomiforvaltning 1. januar 2017, sier Jan Rune Fagermoen. Han sier han gleder seg!