De 113 medlemmene av Kirkemøtet 2019 ble møtt med tydelige og motiverende taler om både kirkens styrker og utfordringer på åpningsmøtet onsdag.
– Kirken er over alt. Det er 1633 kirkebygg i Den norske kirke. De står der som kulturelle fotavtrykk over hele landet, som synlige tegn på tilhørighet, historie og fornyelse – med rom for alle som ønsker å høre til. Der det er folk, er det kirke, sa Kristin Gunleiksrud Raaum.
I talen sin berørte hun mange av de temaene tilhørerne er opptatt av, og som preger både kirke og samfunn i dag.
– Vi ser eksempler på at hatefulle ytringer har fått ny frimodighet. Og fornyet legitimitet. Også i religiøse sammenhenger. Og vi vet at når grupper av mennesker dehumaniseres, er veien til vold kort, sa Raaum, og viste til angrepet mot troende i Christchurch.
Takket Ungdommens kirkemøte
– Kirken skal alltid stå opp mot urett. Kirkens språk skal være myndig og tydelig. Kirkens svar skal alltid og kompromissløst være barmhjertighet, medmenneskelighet og kjærlighet. Dette er ikke naive verdier. De kan være blodig realistiske. Kirken skal stå som en motkultur som ikke lar seg kneble.
Kirkerådslederen takket Ungdommens kirkemøte for tydelighet og nødvendige perspektiver i saken de behandlet om "Kirkens møte med fremmedfrykt".
– La kirkens dører være åpne. Ut mot verden! Inn i kirken! Vi er ingen kirke på defensiven, en kirke for de synkende tall og de forstemmende statistikker. Vi skal ikke være en innadvendt kirke som har nok med seg selv og sin egen struktur. Vi skal være en folkekirke, midt i verden. Vi skal se fremover, vi skal bygge den kirken vi vil ha i 2030. Da må vi snakke om hvem vi vil VÆRE som kirke. Så må vi GJØRE det. Det er bare å sette i gang, oppmuntret rådslederen.
– Rammevilkårene viktige
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som har ansvar for regjeringens politikk knyttet til tro og livssyn, var tilstede både på åpningsgudstjenesten og på åpningsmøtet, der han kom med en hilsen. Han fokuserte på de tre temaordene for møtet: Arv, fremtid, forvandling.
– Når vi bærer med oss arven inn i fremtiden er rammevilkår viktige. Jeg vet dere har ventet lenge på melding om tros- og livssynspolitikk, ny lov og avklaring om Opplysningsvesenets fond. Hadde jeg fortsatt vært i opposisjon hadde jeg nok sagt tydelig fra om at dere burde fått dem for lenge siden, sa statsråden til humring fra salen. Men la til: – Og nå til sommeren kommer de. Det har høyeste prioritert hos meg, nettopp fordi det har stor betydning og fordi det er viktig at resultatet blir godt.
– Målet er at politikken vil gi dere fundamentet dere trenger for å bygge en folkekirke som står støtt i århundrene som kommer, sa Ropstad.
Rørt Valle
Håkon Haugsbø, kjent fra NRK, og i gang med serien "Desse dagar" på NRK P2, ledet en panelsamtale om å designe opplevelser.
– Men jeg tror det viktigste innlegget på dette Kirkemøtet allerede er holdt, sa Håkon Haugsbø, og viste til det artisten Marthe Valle sa under et av sanginnslagene sine på åpningsmøtet.
– De siste årene har jeg jobbet som frivillig med flyktninger i Hellas. Og jeg har sett at i Europa i 2019, er ikke menneskeverdet ukrenkelig, fortalte en tydelig rørt Valle i et innlegg før sangen med den nyskrevne teksten "Fadervår".
–Trenger en kontinuerlig samtale
Også preses Helga Haugland Byfuglien valgte å fokusere på menneskeverd i sin tale.
– Mennesket er skapt i Guds bilde. Det gir alle mennesker en uendelig verdi. Menneskeverdet er absolutt. Hvordan utfordrer det oss? Det er et utsiktspunkt for hvordan vi forholder oss til ulike aktuelle etiske problemstillinger. Mange av disse har ikke entydige svar, heller ikke utfra kristen tro. Derfor trenger vi en kontinuerlig samtale om menneskeverdet, sa preses.
Les alle tre talene i lenkene under.