Den nye direktøren skisserte ærlig opp hvordan situasjonen til Den norske kirke ser ut i dag. På bakgrunn av årsmeldingene fra bispedømmene kommenterte hun både tall og utfordringer, men viste også hvordan tiden framover kan bli en god og riktig vei for kirken.
– Vi er en rik kirke. Vi er rik på medlemmer, rik på ansatte, frivillige og folkevalgte, rik på hus og ganske rik på penger i forhold til de fleste kirker i verden. Men hovedtallene for 2018 går nedover. Vi har utfordringer på områdene rekruttering, dåp og på digital tilgjengelighet, sa Ingrid Vad Nilsen.
– Feste blikket
– Kirkemøtet er kirkens øverste ledelse. Ledere skal sørge for at krise ikke skaper lammelse, men ny oppdrift, og lede slik at vi fester blikket på et punkt som gir oss felles mål å jobbe mot. Med fokus på det vi kan og det vi må gjøre noe med, sa hun.
– Vi ser at stabilt arbeid over tid, med ansatte som jobber mot felles mål sammen med folkevalgte og frivillige, er en suksessfaktor, konstaterte kirkerådsdirektøren, og oppmuntret til å se mulighetene som kirken faktisk har.
– Vi har lett for å tenke smått om handlingsrommet vårt. Men vi har 2 milliarder som vi kan fordele og prioritere. Vi styrer vårt eget regelverk og kan utforme det slik at det blir enklest og best mulig for å være kirke. Vi kan påvirke samlet kvalitet og struktur. Vi kan vri ressurser og innsats der vi trenger å videreutvikle hva og hvordan vi skal være kirke, sa Vad Nilsen.
– Vi må våge å prioritere
Hun utfordret også til å tørre å gjøre ting annerledes.
– I en situasjon med mange utfordringer på en gang, kan risikoen være større ved å fortsette som før enn å våge å slippe til de som har nye ideer. Men vi er gode på endring. Det må vi fortsette med. Endring blir den nye normalen, poengterte direktøren.
Og la til:
– Endring skal ikke bety å løpe fortere og gjøre mer av alt. Vi må våge å prioritere ned for å prioritere noe annet opp. Det er vanskelig. Og det krever mot å gi slipp på noe for å slippe noe annet fram. Kanskje må vi løpe mindre og reflektere mer. Refleksjon og kvalitet tar tid.
Vad Nilsen viste også til den store endringskompetansen som allerede finnes i organisasjonen.
– Vi har på egen kjøl klart endringene etter 2017. Sakte finner vi handlingsrommet vårt. Vi kan endre mye hvis vi vil og om nødvendig.
– Vi har et felles mål
Ingrid Vad Nilsen pekte også på utfordringene i arbeidet med ny kirkeordning.
– Jeg er bekymret for at strukturen gir energilekkasje i en situasjon hvor vi trenger fullt fokus på å være kirke. Og hvis vi ikke får en kirkelig organisering som ser alle ressurser lokalt under ett, kan vi komme til å aldri få fullgod ressursutnyttelse, med både god administrativ og faglig ledelse. Dagens organisering gir oss alt for mye å skylde på for det som ikke fungerer godt nok. Det er aldri en god posisjon å være i over tid.
– Det hadde vært så enkelt om noen hadde nøkkelen til framtida og sa "Følg meg". Men samtidig: Hvor vanskelig kan det være? Hvor vanskelig må vi gjøre det? Vi har et felles mål om at vi skal forvalte rikdommen i vår del av Guds rike på jorda.
– Vi kan hvis vi vil
– Den norske kirke er ikke et konsern som kan styres ovenfra. Vi vil fortsatt bestå av mange små retssubjekt og ett stort. Disse strukturene må til sammen finne hverandre og finne den felles interessen vi har av å fungere best mulig sammen. Til sammen må dette bli til en kirkeordning som samler oss og fungerer for alle.
– Hvorfor skal vi lykkes nå? Vi har jo prøvd så lenge, spurte Vad Nilsen, og svarte:
– Vi skal lykkes fordi vi nå kan styre dette selv. Vi kan hvis vi vil. Og vi skal lykkes fordi vi ikke har råd til annet. Vi blir slitne av å være underveis mot noe vi ikke helt vet hva blir. Vi trenger energi til å ha fullt og samlet fokus på å være kirke.
Kirkerådsdirektøren avsluttet med et håp for neste års Kirkemøte:
– Da håper jeg å presentere resultater av årets satsing på dåp og digital tilstedeværelse. Og på framdriften i arbeidet med å snekre en ny kirkeordning for Den norske kirke.