-I tråd med god luthersk tradisjon hører vi Guds stemme der vi bor. Stemmen er den samme, men vår respons er kontekstuell. Dette berører meg når kirkene i det globale lutherske fellesskap møtes, ikke minst under årets møte i Genève som ble avsluttet denne uken. En viktig felles utfordring er nå klimakrisen som berører alle lokalsamfunn. Vi må derfor være lydhøre for Guds stemme der vi lever og bor, sier Kjetil Drangsholt.
Drangsholt er Den norske kirkes medlem i Det lutherske verdensforbunds (LVF) øverste organ mellom generalforsamlingene. LVFs råd representerer 148 medlemskirker med 75 millioner medlemmer i 99 ulike land. Årets tema var «fordi vi hører Guds stemme».
Praksis og håp
- I en tid med tiltagende polarisering, fremmedfrykt og fundamentalisme, vil de lutherske kirkene se framover med håp og handling, understreket generalsekretær Martin Junge i sin tale. Sammen med årsmeldingen gir dette et godt innblikk i det omfattende globale arbeidet LVF gjør. Ikke minst gjøres det stadig et viktig arbeidet for flyktninger i mange land, et diakonalt arbeid som omfatter over tre millioner mennesker. Å styrke kirkenes samarbeid og teologiske refleksjon, er også vektlagt. Dette er videre konkretisert gjennom ny strategi og ny organisasjonsstruktur.
- Jeg tror ny struktur og en fortsatt tydelig tilstedeværelse for hovedkontoret i Genève vil skape en økt synlighet for både LVF og medlemskirkenes innsats i det offentlige rom, understreker Kjetil Drangsholt.
Enhet er styrket
Enhetsarbeidet mellom store kirkesamfunn i verden går stadig framover og er viktig i LVFs arbeid. Søndag feiret lutheraner, katolikker, reformerte, anglikanere og metodister sin enhet sammen i den store St. Pierre katedralen i Genève. Gudstjenesten markerte at det er 20 år siden felleserklæringen om rettferdiggjørelsen (lenke under) ble signert av ledere fra Den katolske kirke og LVF. Siden har Metodistkirken, Den anglikanske kirke og Den reformerte kirke også anerkjent denne viktige teksten. Alle disse fem verdensvide kirkesamfunnene understreker sammen at det er Guds nåde som er det felles fundamentet vår frigjøring er bygget på.
– For meg er dette et tegn på at arbeidet for kirkelig enhet ikke er stoppet opp, men tvert i mot konsolideres. Diakonalt samarbeid på tvers forsterker dette, sier seksjonsleder Einar Tjelle, som også var til stede i Geneve.
Les mer på i lenke under.
Bærekraftsmålene og kirkene
Mandag denne uken lanserte LVF prosjektet «Waking the giant» i Genève med blant annet FNs generaldirektør Michael Møller til stede. Dette er «verktøy» kirker kan bruke for å arbeide konkret med bærekraftsmålene. I sin tale understreket Genèves FN-sjef nettopp kirkenes unike potensiale for å være endringsaktører lokalt og bidra aktivt til oppfyllelse av bærekraftsmålene. Den norske ambassadøren til FN i Genève Hans Brattskar, som også var til stede, mottok med interesse den nye ressursen på samme tema som vi har laget fra norsk side www.bærekraftsboka.no Denne vil bli oversatt til engelsk og spredt også gjennom LVF.