Av de 3016 spurte medlemmene i Den norske kirkes medlemsundersøkelse, svarer en av ti at de ber til Gud daglig, mens ni prosent ber ukentlig. En tredjedel av medlemmene ber månedlig eller oftere. Blant de som sier de tror på Gud og som også besøker kirken ofte, ber også hvert tredje medlem hver dag.
– Er det at halvparten av medlemmene ber et høyt eller lavt tall, Helga Haugland Byfuglien?
– Jeg synes det er vanskelig å vurdere det ut ifra disse tallene. Bønn er mer enn formulerte bønner. De sier i alle fall at mange ber, og jeg vil anta at mange ber når livet er vanskelig.
I tillegg viser undersøkelsen at en tiendedel av de som oppgir at de ikke bruker kirken og at de er avvisende til kristen tro, at de ber årlig. Det er ikke overraskende, sier Haugland Byfuglien.
– Livet setter alle på store prøver. Også mennesker uten en avklart tro vil kunne kjenne et behov for å henvende seg til en som er større, selv om de er varsomme med å kalle seg troende, sier preses i bispemøtet Helga Haugland Byfuglien.
Bønnefellesskap er viktig
– Det kan virke som om bønn er irrelevant for en del mennesker?
– Åpenbart er det ikke så relevant for mange, også kirkegjengere. Men det kan synes som om bønn i svarene er knyttet til den personlige bønnen som jeg ber alene. Jeg mener det er grunn til å løfte opp betydningen både av Vår Far og de bønnene som bes i gudstjenestene sammen med andre, svarer Helga Haugland Byfuglien.
Preses Haugland Byfuglien tror også at bønner som forkynnes i trosopplæringen, undervisning om kristen tro for barn og unge, er viktig for å gjøre bønn relevant for flere: – I trosopplæringen inngår bønn, gjerne formulert av de unge selv, som en del av samværene. Det tror og håper jeg åpner for bønn for flere.
Den norske kirke har de siste femten årene tilbudt en systematisk og sammenhengende trosopplæring for alle mellom 0 og 18 år. Respondentene i undersøkelsen er fra 15 år og oppover, og 48 prosent av dem oppgir at de aldri ber. Helga Haugland Byfuglien tror ikke svaret nødvendigvis er å snakke så mye om bønn, men fokusere på praksis.
– Jeg tror at å be sammen, også ferdig formulerte bønner som Vår Far, motiverer mer til bønn enn at det snakkes så mye om bønn. Men det skal også forkynnes om bønn som Guds gave og at bønn er viktig og naturlig for den som tror.
Verdifullt å kjenne medlemmene bedre
Undersøkelsen hadde som formål å undersøke holdninger og erfaringer knyttet til Den norske kirke hos kirkens medlemmer. Direktør i Kirkerådet, Ingrid Vad Nilsen, beskriver funnene fra undersøkelsen som et interessant og viktig arbeidsverktøy.
– Vi er landets største medlemsorganisasjon, og det å kjenne medlemmene våre bedre og få litt innsikt i hva de tenker om sentrale spørsmål for både tro, kirke og samfunn er svært verdifullt for oss.
– Hva vil dere bruke svarene til?
– Vi forteller gjerne utad om resultatene, det er mange spennende tall og tema å ta fatt i her. Men i hovedsak skal vi bruke svarene internt til analyse og utvikling, vi skal gå nøye gjennom hver del av den og ta fatt i det som utfordrer oss.
Medlemsundersøkelsen er gjennomført av markedsanalysebyrået Opinion på oppdrag fra Kirkerådet. Datainnsamlingen er gjort i april 2019, med et representativt befolkningsutvalg, med totalt 4606 respondenter. Av disse var 3016 medlemmer i Den norske kirke.