– Det skal ikke herske tvil om at engasjement for et truet skaperverk angår en kirke som bekjenner Gud som skaper av universet og alt som lever, Jesus som frelser av hele kosmos og Ånden som livgiver, sa kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum da hun åpnet Kirkemøtet i Trondheim.
På Kirkemøtets siste dag vedtok Den norske kirkes øverste valgte organ saken «Mer himmel på en truet jord» om kirkens arbeid med klima, miljø og bærekraft.
Kirken skal bli klimanøytral innen 2030
I saken forplikter Den norske kirke seg til å redusere egne utslipp og miljøbelastning gjennom blant annet å kutte klimautslipp fra reisevirksomhet med 60 % og gjøre Den norske kirke klimanøytral, begge deler innen 2030.
Saken slår også fast at Den norske kirke vil «be den norske regjeringen lytte til anbefalingen fra IEA`s rapport NetZero by 2050 A Roadmap for the Global Energy Sector, May 2021 om å stanse ytterligere leteaktivitet etter olje og gass på norsk sokkel».
Saken gir føringer for Den norske kirkes fremdrift og måloppnåelse i arbeidet med klima og miljø. Den gir også føringer om at kirken skal utvikle den teologiske bevisstheten knyttet til klima og miljø, og utfordre samfunnet til å ta nødvendige grep.
Kirkens klimaengasjement
– Det sies at Kirken ikke skal drive med politikk, men ut fra vår teologi har vi noe å melde til politikerne. Jeg er overbevist om at politikken trenger kirkens røst for å ta de gode valg, sa biskop Olav Øygard da saken ble diskutert.
– Dette er ikke et politisk direktiv, det er en henstilling til politikere om å lytte. Det er det minste vi kan gjøre, sa biskop Anne Lise Ådnøy.
Vil inkludere urfolks kunnskap
Kirkemøtet fremhever også i saken viktigheten av å inkludere urfolks kunnskap og erfaringer om bærekraftig bruk av naturen.
– Klimaendringer trenger politiske og teknologiske løsninger, men dypest sett er det et moralsk spørsmål. Det handler om vårt forhold til Skaperen, skaperverket og vår neste, var Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum budskap til Kirkemøtet.
Kirkemøtet ønsker også et tett samarbeid med Kirkens Kirkens Nødhjelp, Det lutherske verdensforbund, Kirkenes verdensråd, Act Alliance og Samarbeid menighet og misjon (SMM) for å ha særlig oppmerksomhet på internasjonalt samarbeid og solidaritet.