Regjeringen har lagt frem en proposisjon med forslag til endringer i trossamfunnsloven. Forslagene vil tidligst bli behandlet i Stortinget til høsten, med sikte på at lovendringene kan tre i kraft fra 01.01.2026.
– Forslagene i proposisjonen følger opp flere av punktene i regjeringsplattformen knyttet til kriterier for støtte, representasjon av kjønn i de styrende organene og samarbeid med tros- og livssynssamfunn, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) på regjeringen.no.
Arbeide for kjønnsbalanse
Regjeringen foreslår at tros- og livssynsamfunnene må forplikte seg til å arbeide for å oppnå 40 prosent kvinner og 40 prosent menn i styrende organer i samfunnene. Videre foreslås det et krav om minimum 100 medlemmer for at et tros- eller livssynssamfunn skal kunne få tilskudd.
– Trossamfunn blir ikke nektet tilskudd om de ikke har 40 prosent kvinner og 40 prosent menn i de styrende organene, sier Toppe.
Avdelingsdirektør i juridisk avdeling i Kirkerådet, Torbjørn Backer Hjorthaug, forteller at Den norske kirke ser positivt på proposisjonen som nå er lagt frem:
– Den norske kirke ser at departementet har lyttet til innspill i høringsrunden og ser positivt på både forslagene til lovendringer og forslagene til tiltak for å styrke dialogen mellom staten og tros- og livssynssamfunnene.
Viktig lov
I høringen ble det foreslått en lovbestemmelse om at samfunn «som motarbeider den demokratiske styreformen», skulle kunne nektes tilskudd. Dette forslaget er lagt bort blant annet i lys av motstanden det møtte hos høringsinstansene.
Regjeringen legger i stedet frem ulike forslag til tiltak for å styrke dialogen mellom staten og tros- og livssynsamfunnene.Blant annet foreslås det en årlig kontaktkonferanse mellom regjeringen og tros- og livssynsfeltet.
Backer Hjorthaug mener de foreslåtte endringene er viktige for trossamfunnene:
– Trossamfunnsloven er et viktig element i statens aktivt støttende tros- og livssynspolitikk. Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn har på sin side også et ansvar for å bygge gode fellesskap og for å være aktive bidragsytere i samfunnet.