Samfunnet åpnes gradvis og kontrollert. Det vil også kirkene gjøre. Fra søndag 10.mai vil det være mulig å feire gudstjeneste i kirkene igjen.
– Det er stort å endelig kunne si velkommen til kirken igjen, sier leder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum. – Tusenvis av mennesker pleier å delta på gudstjenestene våre. Med smittevernveilederen på plass kan kirkene åpne opp igjen, sier hun.
For første gang siden middelalderen stengte Den norske kirke dørene 12. mars. Som en del av den nasjonale dugnaden, ble tilbudet flyttet fra kirkerommet til nett.
– Vi er godt fornøyde med oppslutningen om kirke på nett. Samtidig med at vi åpner opp, skal vi nå jobbe med en videreføring av det digitale tilbudet, fortsetter Raaum.
Kan feire nattverd
Konstituert preses Atle Sommerfeldt er glad for at flere får delta på dåp, bryllup og begravelser, og at det igjen blir mulig å feire nattverd.
– Og det kan se lyst ut for høstens konfirmasjoner som planlegges gjennomført etter ferien. Det vet jeg mange gleder seg til, sier han og understreker at det kan bli nødvendig med noen flere konfirmasjonsgudstjenester enn vanlig for å overholde krav til antall og avstand.
Tar smittevern på alvor
Direktør i Kirkerådet Ingrid Vad Nilsen har ledet arbeidet med bransjestandarden. Hun er glad for det gode samarbeidet med arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter KA, Norges kirkevergelag og Bispemøtet. Fagforeningene har også vært involvert i arbeidet.
– Vi må ta smittevernet på alvor. Det ville ikke vært mulig å åpne dørene igjen uten godt samarbeid mellom alle som får en gudstjeneste til å fungere, sier Vad Nilsen.
– Mange, inkludert oss, gleder seg til å åpne kirkene for flere. Men først må ansatte og frivillige få opplæring og bygge et godt samarbeid om smittevern. Derfor vil det skje en gradvis åpning etter hvert som vi har nødvendige tiltak på plass i den enkelte kirke, sier leder i Norges Kirkevergelag Oddbjørn Eide
Lokal samhandling er avgjørende.
– For KA har det vært særlig viktig å bidra til å legge til rette for god samhandling på nasjonalt nivå mellom begge arbeidsgiverlinjer i Den norske kirke og for god involvering av arbeidstakerorganisasjonene. At det har lyktes, kan forhåpentligvis inspirere også til tett lokal samhandling både mellom menighetsråd og kirkelig fellesråd, mellom prost og kirkeverge og med tillitsvalgte og verneombud i begge linjer. Det blir nå veldig viktig, sier Marit Halvorsen Hougsnæs, administrerende direktør i KA.
Denne smittevernveilederen er den første bransjestandarden i rekken. Veilederen er godkjent av Kirkerådet, Bispemøtet, KA og Norges kirkevergelag, og har blitt gjennomgått av Barne- og familiedepartementet. Den vil kunne bli justert i tråd med nye utfordringer eller endrede smittvernsbestemmelser. KA leder arbeidet med å få på plass smittevernveiledere for arbeidet med barn og unge, diakoni og kirkemusikk.
Ikke nødvendig med navneregistering
Smittevernveilederen for Den norske kirke er gjennomgått av departementet og har ikke et krav om navneregistrering av deltakere på gudstjenester og kirkelige handlinger. Når det gjelder Helsedirektoratets veiledning på dette punktet, forventes det oppdatert informasjon i løpet av kort tid. En registrering av deltakere er krevende av hensyn til trosfrihet og personvern. Vi forventer derfor at dette ikke skal være et krav for deltakere ved gudstjenester.
Hovedpunkter fra smittevernveilederen:
- Maks 50 personer tilstede
- Minst 1 meter avstand mellom hver person
- Syke personer skal ikke delta eller være til stede
- Rutiner for håndhygiene og renhold
- Minst mulig berøring og bruk av felles utstyr