Sammen med Riksantikvaren ga KA i mars 2018 ut «Kirkeklokker - en innføring i funksjoner, historie, bruk, ettersyn og bevaring»
– Det internasjonale kulturminnevernet er stadig mer opptatt av «immaterielle kulturminner». Det kan for eksempel være kunnskap og tradisjoner, men også lyd. Den kontinuiteten som lyden av kirkeklokkene representerer, er verdt å reflektere over og ta vare på, sier Oddbjørn Sørmoen, fagdirektør for kirkebygg i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.
Kirkeklokkene er fremdeles en del av en levende liturgisk og folkelig tradisjon. I det gamle samfunnet styrte kirkeklokkene døgnrytmen og året, og de varslet om farer og krig. Klokkene og ringingen ble gjenstand for folketro og forestillinger og gled også inn i folkemusikken.
«Klokkenes innskrift og utsmykning forteller om skiftende tiders religiøse, politiske og kunstneriske idealer og er derfor viktige kulturminner. Denne kulturskatten krever en innsiktsfull behandling», heter det i den nye ressursboken fra KA og Riksantikvaren.
Nasjonalt seminar for kyrkjeklokker
28. - 29. mai 2018: Aurdal Menighetsråd inviterer til det fyrste nasjonale seminaret for kyrkjeklokker i Aurdal og på Valdres Folkemuseum på Fagernes i Valdres. Seminaret blir ein kombinasjon av føredrag med innleigde føredragshaldarar og ei praktisk tilnærming gjennom prøving av kyrkjeklokker og innføring i ulike ringeteknikkar og ringetradisjonar. Meir informasjon på aurdalskyrkja.no