Den norske kirke er en pådriver for likestilling, inkludering og mangfold (LIM) og skal være en arbeidsplass med rom for alle.
Denne siden blir for tiden redigert.
Den norske kirke har rom for alle og bruk for alle. Verdigrunnlaget som ligger til grunn for kirkens arbeid med likestilling, inkludering og mangfold kan oppsummeres i fem punkt:
- Alle mennesker er skapt i Guds bilde med samme likeverd og ukrenkelige verdi.
- Enhver har rett til å definere sin egen identitet, erfare frihet og bruke sine evner, så fremt det ikke fratar andre de samme muligheter.
- Menneskerettighetene, norsk lov og bærekraftsmålene legges til grunn for arbeidet.
- Noen enkeltpersoner og grupper trenger et særlig vern og positiv diskriminering for å få sine rettigheter ivaretatt og realisert sitt potensiale.
- Likestilling og mangfold krever endring for å oppnå rettferdighet.
Les hele forventningsdokument for likestilling inkludering og mangfold.pdf
Slik jobber vi med likestilling, inkludering og mangfold
Utvalg og initiativ
Samisk kirkeliv
«Livskraftig og likeverdig» er visjonen for samisk kirkeliv i Den norske kirke.
Målet er at samisk kirkeliv får utvikle seg i pakt med samiske kristne tradisjoner og samisk selvforståelse, og at samer gis mulighet til å forme sitt eget kirkeliv i Den norske kirke. Målet er også at samer kan oppleve seg inkludert i sine menigheter, uansett hvor i landet de bor.
Nidaros, Sør-Hålogaland og Nord-Hålogaland bispedømmer har et særlig ansvar for å styrke henholdsvis sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk kirkeliv.
Les mer om arbeidet på kirken.no/samisk.
Ressurser om samisk kirkeliv finnes bl.a. her på kirken.no/samisk og her i Ressursbanken.no.
Råd for personer med funksjonsnedsettelse
Kirkerådet vedtok i februar 2023 at det skulle opprettes et råd for personer med funksjonsnedsettelser. Rådet skal bidra med brukerperspektiver og fagkunnskap om funksjonshemmende forhold og med løsninger som styrker likestilling og muligheter for likeverdig tilgjengelighet og tilhørighet. Rådet skal komme med innspill til konkrete saker, slik at synspunkter og behov til funksjonshemmede blir tatt hensyn til, synliggjort og ivaretatt så tidlig som mulig.
Les mer om Råd for personer med funksjonsnedsettelser her.
Prester med krysskulturell kompetanse
Kirkerådets direktør tok våren 2024 initiativ til et arbeid for å styrke mangfoldet i prestetjenesten. Dette på bakgrunn av at flere prester med bakgrunn fra andre land de siste årene gjør prestetjeneste i Den norske kirke, og at denne gruppen og lederne deres sammen ønsker å få større utbytte av den særskilte kompetansen disse besitter.
Målet med dette arbeidet har vært å komme opp med tiltak som kan bidra til:
- Økt mangfoldskompetanse i virksomheten, spesielt blant ledere
- Øke bruken av den særlige kompetansen som krysskulturelle prester bringer med seg, som er nødvendig for at Dnk skal være relevant i dagens samfunn.
- Gjennomgå tilsettingsprosedyrer og avklaring av nødvendig kvalifikasjon for tjeneste i Dnk.
Det ble nedsatt en referansegruppe på ledernivå samt en ressursgruppe bestående av prester i målgruppen bestående av 5 prester fordelt på ulike landbakgrunner og verdensdeler. I forkant av dette ble det gjennomført en kartlegging via bispedømmekontorene, der til sammen 40 prester i målgruppen svarte på behov, egne erfaringer og tanker om introduksjonsprogram for denne gruppen.
Tiltaksplanen er under arbeid.
Kartlegging
Kompetansebygging
- årlige digitale LIM-fagdager (siden 2022)
- ansatte i Den norske kirke har tilgang til e-læringskurs om tema som mangfoldsledelse, mangfoldsrekruttering, kirken i møte med det flerkulturelle samfunnet, LHBT+, universell utforming osv.
En oversikt over kompetansebyggende tiltak og ressurser for arbeid med LIM finner du her: kommer
Varsling
Du kan varsle om kritikkverdige forhold på Varsling | Varsle i Den norske kirke
Har du spørsmål eller innspill?
Ta kontakt med seniorrådgiver i avdeling for HR og organisasjonsutvikling Silke Pahlke sp259@kirken.no.
Se opptak fra LIM-fagdag 21. april 2023 her: