Mariadagen (Márjjábeaivi) er en viktig dag i samisk tradisjon. 25. mars er en samisk merkedag og flaggdag. Márjjábeaivi er 9 måneder før jul og det har vært en viktig høytid tilbake til 1500-tallet. Bibelteksten for denne dagen handler om Maria sitt møte med slektningen Elisabeth og kan knyttes til viktigheten av familie- og slektsbånd som nettopp står så sterkt i det samiske samfunnet.
Den vestlige tolkningen av Maria budskapsdag har fokusert på budskapet hun fikk av Gud mens det i samisk sammenheng har hatt stor betydning at hun måtte fortelle det til en slektning, en annen kvinne. Kvinnefelleskapet er viktig og sånn sett er Márjjábeaivi det nærmeste vi kommer en samisk kvinnedag.
Marjjabeaivi er knyttet til den lyse årstiden da vi skal være oppmerksomme på alt liv rundt oss; Simla som bærer kalv, egg som ruges og knopper som snart springer ut. På Márjjábeaivi snur reinkalven og lammet seg inni mors mage, og fra den dagen skal vi ikke forstyrre dem før fødselen.
Márjábeaivi er fremdeles en viktig merkedag. Mange mener at været i tilknytning til Márjábeaivi sier mye om hvordan været på vårvinteren vil bli. Dersom det er mye mildvær i tiden før Márjjábeaivi, vil vårvinteren bli lang og hard. Været på selve Márjábeaivi viser oss også været fremover. Snøvær på Márjjábeaivi betyr snøvær fremover. Er været pent på Márjábeaivi, vil vi få pent være også i tiden fremover.