Over hele Sápmi er det lange tradisjoner for at samisk kirkeliv samler på tvers av landegrensene lokalt og regionalt. I det nord- og lulesamiske området har den læstadianske bevegelse vært en stabil arena for samiskkirkelig fellesskap. I det sørsamiske området er det tradisjoner for samiske kirkehelger som samler sørsamer på tvers av landegrensene. De ortodokse skoltesamene i Neiden står i nært fellesskap med skoltesamene i Sevettijärvi på finsk side av grensen som også er gresk-ortodokse.
Samiske kirkedager 2025
I 2025 skal Samiske kirkedager holdes 27.-29. juni i Alta i Finnmark. Temaet for dagene bestemmes høsten 2023.
Denne gang er det Den norske kirke (ved Samisk kirkeråd) som er arrangør for kirkedagene, i nært samarbeid med Samiska rådet i Svenska kyrkan og Uleåborg stift i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland.
Det vil lages egne nettsider til arrangementet. På den siden blir det lagt ut oppdatert informasjon etterhvert som tema og program er på plass. Foreløpig er det denne siden som gjelder: Samiske kirkedager 2025
Samiske kirkedager - bakgrunn og betydning
Samiske kirkedager er etablert som felles økumeniske kirkedager for samisk kirkeliv i Norge, Sverige, Finland og Russland. Kirkedagene ble arrangert for første gang i 2004 i Jokkmokk på svensk side, og er siden holdt i Enare på finsk side (2009), i Mo i Rana i Norge (2013), Arvidsjaur (2017) og Enare igjen i 2022.
Ideen om Samiske kirkedager sprang ut av Samisk kirkeråd i Norge og ble utmeislet i samarbeid med Samiska rådet i Svenska kyrkan. Arrangementet er forankret i de øverste samiskkirkelige organene i Norge, Sverige og Finland. Samarbeidsrådet for kristne kirker i Barentsregionen (SKKB) har tidligere deltatt i forberedelsen og gjennomføringen av arrangementet med et særskilt ansvar for å koordinere russiske samers deltakelse i arrangementet. (Samarbeidet med russisk side er satt på vent)
Samarbeidet om arrangementet har styrket samhandlingen over landegrensene innenfor samisk kirkeliv. De nasjonale samiskkirkelige organene i Norge, Sverige og Finland har undertegnet en avtale (Enarekonvensjonen) som regulerer samarbeidet om arrangementet. Avtalen har også en bestemmelse om årlige samdrøftingsmøter mellom de samme organer om saker av felles karakter for samisk kirkeliv. Samordning av arbeidet over landegrensene kan være aktuelt i forhold til en rekke felt, for eksempel samordning av samiskopplæring av prester, liturgi- og salmearbeid, konfirmantarbeid, trosopplæringsressurser, arbeid med samisk teologi osv.
Det er flere eksempler på regionalkirkelig og lokalkirkelig samarbeid over landegrensene på feltet samisk kirkeliv. Slikt samarbeid er også verdifullt i et språkstyrkingsperspektiv da de samiske språkene er små og språkgrensene går på tvers av riksgrensene. De samiske bibeloversettelsesprosjektene er alle samarbeidsprosjekter over landegrensene.